Selasa, 10 Mei 2011

MASAK LEMAK KUNING SIPUT SEDUT

Menu ini remeh sikit membuatnya, so sesapa yg teringin nak makan siput sedut, perlu meluangkan sedikit lebih masa di dapur. ini kerana, siput sedut itu perlu terlebih dahulu dibuang ekornya satu persatu seblm di masak.....saya ada satu cadangan bg ibu2 yg bekerja dan tak punya byk masa di dapur.....bila ada ms terluang, potong ekor siput sedut tu siap2, lps tu simpan dlm peti. bila nak masak keluarkan aje dan terus boleh masak. proses memasak siput sedut yg telah siap dibuang ekornya mengambil masa sekejap aje....so, ibu2 bekerja pun boleh memasak menu ini....

bahan-2nya ;
1 kg siput sedut
1 cawan santan pekat
kunyit hidup-1cm
6 biji cili padi
sekeping daun kunyit
sebtg serai
 1 ulas bwg merah besar
garam, gula

cara-caranya ;
- bersihkan siput, potong ekornya. bersihkan lagi sehingga yakin bersih....
- kisar bwg, cili padi dan kunyit hidup. masukkan dlm periuk, tambah air dan santan, masak sehingga mendidih.
- kemudian masukkan siput tadi , garam, gula, daun kunyit, masak seketika lagi sehingga mendidih. tutup api. siap.

mudah kan.........
nmpk susah, sebenarnya mudah je...nak pekat, tambah santan kurangkan air, kalau nak kuah byk lebihkan air....ikut citarasa sendiri. caranya tetap sama....
jom ! MASUK DAPUR....mari kita try buat.....selamat mencuba...........
ini cara saya masak, jom cuba try cara saya....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan