Jumaat, 6 Mei 2011

Tumis Asam Pedas Ikan Pari

puas difikir-fikir tadi, apa lah yg boleh dimasak untuk dijadikan Menu utama tengahari ni.....so, tadi sempat singgah di Pasar Mini dekat rumah. tengok ada Ikan Pari...terus terlintas nak masak Tumis Asam Pedas Ikan Pari....
Inilah hasilnya yang sempat dimasak tadi...

nak masak Asam pedas ni macam-2 caranya...ada yang rebus, ada yang tumis, ada letak serai, letak daun limau purut dan macam2 lagi...tapi cara saya mudah dan ringkas...bahan pun tak byk sgt...sesapa berminat boleh cuba try buat cara saya masak....

bahan-2nya ;
3 ketul ikan pari saiz kecil/ sederhana
bwg merah , seketul kunyit hidup & cili kering - dikisar halus
air asam jawa
minyak masak
garam & gula
kacang bendi
daun kesom

cara-caranya ;
- panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga garing
- masuk air asam jawa. biar sehingga mendidih, kemudian masukkan ikan pari tadi. diikuti kacang bendi dan daun kesom. perasakan dgn garam, gula. biar seketika sehingga kuah agak pekat. siap.

inilah cara saya....cuba try ya....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan