Bahan-bahannya :
1 Batang Beko ( dibakar, dikikis kulit, dipotong nipis)
3 sudu besar kelapa parut (digoreng kekuningan, ditumbuk kasar)
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
4 biji cili padi
garam, gula
sedikit santan
cara-caranya :
- Bakar beko sehingga hangus bahagian luarnya. kikis kulit yg hangus itu. kemudian potong nipis/ sederhana nipis.
- Tumbuk kelapa parut yg di goreng tadi secara kasar, jgn lumat atau berminyak.
- Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili padi sehingga lumat.
- Gaulkan dlm bekas yang lebih besar semua bahan-bahan ini ( Bawang, cili, kelapa parut, beko, garam, gula). Gaul sehingga serata.
- Masukkan santan.
- Hidangan siap.
Ini adalah cara saya sendiri. mungkin ada perbezaan cara membuatnya bagi orang lain. Jika ada yang sudi, bolehlah cuba try cara UmmiAdam masak......
Tiada ulasan:
Catat Ulasan