Jumaat, 9 Disember 2011

NASI HUJAN PANAS PELANGI

Kali ini, saya ingin berkongsi menu yang lebih berat iaitu Nasi Hujan Panas Pelangi. Hidangan ini telah saya masak utk hidangan breakfast keluarga saya pada minggu lepas. Memasaknya cukup mudah, sama seperti kita memasak nasi minyak yang lain. Nasi ini sesuai dimakan dengan Ayam masak merah dan Acar Timun. 

 
Bahan-bahannya :
2 cup beras (basuh dan toskan )
2 sudu planta
bunga lawang,buah pelaga, bunga cengkih, kulit kayu manis (4 sekawan)
1 labu bawang besar di potong dadu
3 cup air
sedikit pewarna merah, hijau, kuning
sedikit garam

Cara memasaknya :
Panaskan periuk, masukkan planta dan tumis bwg dan rempah 4 sekawan sehingga wangi.
Masukan beras dan gaul rata.
masukan air dan sedikit garam, biar mendidih.
kacau sehingga kering. bila dah agak kering, titiskan beberapa pewarna, gaul perlahan dengan menggunakan garpu sehingga rata. 
Biar seketika sehingga nasi masak macam biasa.

Jom, cuba try masak ikut cara UmmiAdam.....mudah kan.?...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan